вівторок, 23 квітня 2024 р.

Ювілеї знакових книг.

     Сьогодні , у Всесвітній день книги та авторського права, хочемо поговорити з вами, шановні друзі, про два знакових книжкових ювілеї: 880 років з написання Галицького Євангелія та 450 років від створення першого друкованого Букваря та другого видання Апостола Івана Федоровича (Івана Федрова). 


Раніше ми розповідали про визначні книжкові ювілеї на засіданні клубу "Мова єднає" та на зустрічі з учнями 8-А класу (в рамках Тижня дитячого читання).



    Галицьке Євангеліє - перша датована рукописна книга Київської Русі. Перші 228 сторінок написані у 1144 році ( про що є запис на 228 с.), решта 32 аркуші дописано також у 12-13 століттях. Написано на пергаменті та має розмір 23 х 16 см, оправа - дошка обтягнута м'якою шкірою та сріблом.
   Професор ректор Українського університету в Москві Віктор Ідзьо зробив цікаву історичну реконструкцію пам’ятки. «Записи в цій непересічній книзі стверджують, що її виявив 1576 року в церкві села Крилоса неподалік Галича львівський єпископ Гедеон Балабан, — каже Віктор Ідзьо. — 1679 року новим власником Галицького Євангелія став молдовський митрополит Досифей. Він вирушив до Москви із наміром повернути пам’ятку «на своё место на Крылос». Але передав її на реставрацію чи з метою передрукувати московському ієромонахові Тимофію, справщику «Печатного двору», який через тривалість друкування «Галицьке Євангеліє» уже не повернув. Після смерті Тимофія книгу передали до бібліотеки московського «Печатного двору».  https://galych.com.ua/istoriia-halycha/arkhitektura/item/337-halytske-yevanheliie.
     Євангеліє нині зберігається в Московському державному історичному музеї.
     Переговори з росією про створення факсимільного видання для України велися з 2011 року і передбачали оплату  у розмірі біля 60 тисяч євро. І лише у 2018 році у Софії Київській відбулася презентація факсимільного видання Галицького Євангелія - знакової книги української історії.


У 1574 році сталася знакова подія - в Львові створено перший друкований підручник з граматики , відомий як Буквар Івана Федоровича (Івана Федорова), а в лютому того ж року видано першу з відомих сьогодні друковану в Україні книгу Апостол.
 

    До наших днів збереглося лише два примірники "Букваря". Один з них, повний у гарному стані, знаходиться в бібліотеці Гарвардського університету США, другий у гіршому стані, але теж повний, у Британському музеї.
    В 1964 та 1975 роках київське видавництво "Дніпро" надрукувало факсимільне видання "Букваря" Івана Федоровича.

Немає коментарів:

Дописати коментар