вівторок, 29 листопада 2022 р.

"Легенда оперної сцени" ( до 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької)

 "Що ж залишає людству талант великого артиста, геніального співака? Тільки перекази, як про орфея, що міг чарувати не лише людей, а навіть звірів і рослини своєю грою та співом? Тільки слова, які тануть у повітрі, коли не чути, не побачити самого актора?... І все ж велич справжнього мистецтва, магія впливу видатного артиста на глядача-сучасника дивним чином переноситься крізь час і далі до нащадків, залишаючи їм спогад-пам'ять."

Валерія Врублевська. Соломія Крушельницька: роман-біографія. - К., 1979. - С.5.

   Її називали неперевершеною Аїдою, недосяжною Саломеєю, найпривабливішою та єдиною у світі співаючою Джокондою - СОЛОМІЯ КРУШЕЛЬНИЦЬКА.
   23 вересня 1872 року в селі Білявинці, що на тернопільщині в сім'ї священника Амвросія Крушельницького народилася майбутня оперна діва. 
   Батьки зробили все можливе, аби розвинути таланти здібної донечки: спершу Соломія навчалася у Тернопільській школі товариства "Приятелі музики", згодом навчання в Тернопільській класичній гімназії, а далі вступ до Львівської консерваторії, рік навчання в Італії  у знаменитої педагогині вокалу Фаугусти Креспі,  яке відкрило для артистки велику світову сцену. Знання восьми мов, володіння неперевершеним сопрано у три октави давали можливість у необмеженому виборі репертуару. На її адресу надходили контракти з нью-йоркської "Метрополітен опера", лондонського "Ковен-Гардена" та італійського "Ла Скала". Запрошуючи українку, оперні агенти були впевнені, що концерт (кожен концерт Соломія Крушельницька обов'язково завершувала українською піснею) відзначиться аншлагом.
   Останні роки життя великої співачки пройшли на Галичині. У 1949 році на Львівській сцені відбувся останній концерт оперної діви, а влистопаді 1952 року її не стало. На її честь засновано Міжнародний конкурс оперних співаків та перейменовано Львівський оперний театр.


   До видатного мистецького ювілею в бібліотеці протягом року діє виставка - ювілей "Легенда оперної сцени":


до якої увійшли книги та публікації:

  1. Врублевська В. Соломія Крушельницька: роман-біографія. - К., 1979. - 336 с. - (Уславлені імена).
  2. Лисенко І. Крушельницька Соломія Амвросіївна // Співаки України: енциклопедичне видання. - К., 2012. - С.294-296.
  3. Недосяжна Саломея (Соломія Крушельницька) // Береза Р. Мистецька слава України: У пошуках євшан-зілля. - Львів, 2021. - С.173-183.
  4. Соломія Крушельницька // Видатні постаті в історії України ХХ ст.: короткі біографічні нариси. - К., 2011. - С.187-191.
  5. Соломія Крушельницька (1872-1952) // Ференцева Ю. Україна - європейська країна. - К., 2021. - С.46.
  6. Соломія Крушельницька. Львівська пісня вільшанки // Тарасенко О. Благословенне жіноче ім'я - Україна: жіночі портрети країни. - К., 2021. - С.105-112.
  7. Соломія Крушельницька співачка // Це зробила вона. - К., 2018. - С.25.
  8. Соломія Крушельницька - українська королева світової сцени//Жінка. - 2022. - березень-вересень. - С.58-59.
  9. Спогад про Саломею // Горак Р. Поцілунок самотності: п'єси х життя українських митців. - Львів, 2021. - С.265-294.
Запрошуємо до цікавого читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар