неділю, 11 квітня 2021 р.

Пам'яті Дашівської церкви Успіння Пресвятої Богородиці ( До Міжнародного дня пам'яток та історичних місць)

 "Далеко не кожен народ у світі та в Європі може похвалитися тим, що йому вдалося створити (хай навіть колись, у далекому минулому) свій власний, ні в кого не позичений і ні на чий не схожий стиль, виплекати власну архітектурну традицію... українці спромоглися на багато більше, створивши щось нове й небачене: наша архітектура доби козаччини і Гетьманщини (ХVІІ - XVIII століть) є цілком оригінальним, неповторним і саме українським внеском до скарбниці світової архітектури."

      Віктор Вечерський. Передмова // Таранушенко С. Знищені шедеври української дерев'яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю. - Харків, 2021. - С.7.

   Цьогоріч виповнюється 220 років від трагічної дати - втрати в пожежі Дашівської церкви Успіння Пресвятої Богородиці, що знаходилася на Старому Дашеві, вище Свято Михайлівського храму. Згадками про храм залишилися лише каміння з основи церкви:


( Фото з архіву Отця Сергія )

Та храмовий праздник, який святкують жителі частини Старого Дашева на свято Успіння Пресвятої Богородиці.

    Трагічної долі зазнала й Новодашівська церква Святого Онуфрія, що потрапила під нищівний артилерійський обстріл під час подій Другої Світової війни. Зображення церкви збереглося на світлині: 

( Фото з архіву Отця Григорія )

на гравюрах Наполеона Орди 1872 року:

( За господарськими будівлями маєтку видніються бані церкви та дзвіниці )

   та храмовим святом в день Святої Софії, престол якої був у храмі.

     Нещодавно бібліотека отримала у подарунок від видавця Олександра Савчука Книгу Таранушенка Стефана "Знищені шедеври української сакральної архітектури", де розміщено матеріали досліджень п'яти храмів Чернігівщини, Полтавщини та Харківщини. У 1920-30-і роки автор встиг їх обміряти за зафотографувати перед процесом тотального нищення пам'яток сакрального мистецтва радянською владою. Книга з доповненою реальністю та укомплектована набором картинок із зображення дерев'яних церков України також з доповненою реальністю:



  Шкода , що дашівським втраченим святиням свого часу не поталанило на такого дослідника.





     


Немає коментарів:

Дописати коментар