четвер, 14 березня 2024 р.

210 рокі від дня народження. ТАРАС ГРИГОРОВИЧ ШЕВЧЕНКО

 ... Свободи гірч...
Свобода не п'янить - 
Такі часи, підступні, ненадійні,
Тому й Шевченко стомлений не спить
І в дзвони б'є - їх чути в Україні.

Шевченко - наш. Він - для усіх століть,
Він  - як Ісус Христос для України.
Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть,
І вас вже не поставлять на коліна!
Народ наш не поставлять на коліна!
                      Василь Кобець // З іменем Кобзаря. Вінничани про Тараса Шевченка. 
                                                - Вінниця, 2013. - С.262.

     Цьогорічний березень проходить під знаком 210 -річчя від дня народження поетичного генія України Тараса Григоровича Шевченка.


    Відзначаючи подію, читачі бібліотеки стали учасниками Всеукраїнського челенджу мистецьких талантів (дивіться публікації на сторінці бібліотеки у мережі Facebook за хештегами #БорітесяПоборете210 . #ТарасГригоровичШевченко.
    8 березня на базі КЗ "Дашівська публічна бібліотека імені Йосипа позичанюка" відбулось чергове засідання мовного клубу "Мова єднає", присвячене 210-річчю з дня народження геніального поета, талановитого художника, великого Кобзаря Тараса Шевченка. Учасники засідання мали можливість познайомитися із фактами перекручування біографії Т. Шевченка російськими пропагандистами та фактами виправлення творів поета російською цензурою, переглянувши фільм " Таємниці ТАРАСА ШЕВЧЕНКА / Як бреше російська пропаганда?":


Бібліотекар Ірина Реліцька презентувала надзвичайно цікаву виставку, яка скалається із творів самого поета та цікавих книг про нього, його життя та діяльність:


Спеціально для засідання була підготовлена підбірка поетичних цитат Тараса Шевченка про Україну та його велику любов до неї, а також пророчих цитат з його окремих творів, які точно описують нинішні події.
Та родзинкою засідання став виступ народного хорового колективу "Дашівські передзвони". Однією із пісень, які виконав хор була "Реве та стогне Дніпр широкий", написана на текст взятий із поеми "Причинна" Тараса Григоровича Шевченка і відома не лише в Україні, а й за її межами. Всі присутні були дуже задоволені таким приємним сюрпризом і щиро дякували народному хоровому колективу "Дашівські передзвони" за надзвичайно чуттєве і емоційне виконання творів:






Немає коментарів:

Дописати коментар