вівторок, 9 січня 2024 р.

Так, як він, ніхто не бачив Україну! Сергій Параджанов!

 "Протягом майже двох десятиліть життя в Києві він був "порушником спокою" в очах наглядачів ідеологічного і мистецького благочиння та магнітом для наелектризованих думкою, шукаючих і спраглих, естетично небуденних. Метеором вривався він у затхлу атмосферу підневільного мистецтва, збурюючи його приглажену поверхню. А точніше було б порівняти його з хвостатою кометою - бо він мало коли бував сам і рідко де сам з'являвся: за ним завжди тягнувся "хвіст" із колег, прихильників, адептів."

      Іван Дзюба. Він ще повернеться на Україну.// Дзюба І. Сергій Параджанов. Більший за легенду / Іван Дзюба, Марта Дзюба. - К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2021. - 224 с. - (Постаті культури).

    Зимового дня 9 січня 1924 року народився співець України, геній українського кінематографа, неймовірний Сергій Параджанов. Знакова кінострічка "Тіні забутих предків" (1964р.) за твором Михайла Коцюбинського ( у зарубіжному кінопрокаті "Дикі коні вогню"), став обов'язковим до перегляду для студентів Гарвардського університету, які претендують на вищий ступінь у кінознавстві. А в СРСР фільм буде заборонено і прийде до глядача лише у 1987.

   До 100-річного ювілею митця пропонуємо Вам книги та публікації про життєвий та творчий шлях режисера та педагога, що чекають на читача в нашій бібліотеці:

  •  Дзюба І. Сергій Параджанов. Більший за легенду. // Іван Дзюба, Марта Дзюба. - К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2021. - 224 с. - (Постаті культури).
  • Загребельний М. Сергій Параджанов. - Харків: Бібколектор, 2015. - 126 с.
  • Параджанов Сергій Йосипович // Митці України. - К.: "Українська енциклопедія" імені М.П.Бажана, 1992. - С.446.
  • Параджанов Сергій Йосипович // Мистецтво України: біографічний довідник. - К.: "Українська енциклопедія" імені М.П.Бажана, 1997. - 462 с.
  • "Тіні забутих предків" // Тримбач С. Кіно народжене Україною. Ілюстрована історія. / Сергій Тримбач. - К.: Техніка, 2016. - С.203-210.


Рекомендуємо до перегляду: 


Немає коментарів:

Дописати коментар