четвер, 26 січня 2023 р.

"В єднанні сила й міць!"

 "Наш народ століттями боровся за свою НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, можливо навіть довше за інші народи. У часи запеклої напримиренної боротьби гинули його найкращі сини і доньки... Часом здавалося, що українці вже ніколи знову не зберуться на черговий етап боротьби, але МИ знову і знову вставали. Запекла визвольна боротьба за українську ідентичність, незалежність, гідне місце серед народів світу триває й дотепер..."   Роман Гунда // Україна. Пам'ять боротьби. - Львів, 2021. - С.553.

    Саме одні із сторінок цієї запеклої боротьби, саме Дню Соборності України, дню проголошення Акту возз1єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софіївській площі в Києві присвятила годину історії "В єнанні сила й міць!" бібліотекарка з обслуговування дорослих користувачів нашої бібліотеки, Реліцька Ірина Олексіївна. 

   Бібліотекарки бібліотек-філій нашої громади з цікавістю слухали коментарі до книг, що увійшли до виставки-колізії, приуроченій видатній події. Зокрема особливу цікавість викликала книга "Українська революція 1917-1921 в іменах: вінницькі сторінки: біографічний довідник", що вийшла друком у видавництві "ТВОРИ" в місті Вінниця у 2019 році.

    У виданні подано біографічний матеріал про діячів Української революції (1917-1921), пов'язаних з теренами сучасної Вінницької області та кольорові карти військових дій . Є в книзі і матеріали, що стосуються Химерика Василя Феодосійовича (04.04.1892 , Дашів - грулень 1937), члена ЦКУПСР (1917) та Нагороного Степана Васильовича (08.08.1897, Дашів - з 1921 року доля невідома), начальник інформаційної філії розвідчого управління Генерального штабу УНР, сотника АрміїУНР.


                   




Немає коментарів:

Дописати коментар