неділя, 22 серпня 2021 р.

"Прапор миру, вірності і волі"

 "Будь славен, Боже України,
Скрізь, де людей звучить язик,
Давай оновлення з руїни,
Животвори наш людський вік.
Нам Твій наказ у серцю мати,
З ним жити, йти і здобувати.
Нехай Тобі пребудуть милі
Діла, що дух наш сотворив, -
Поля, простори, гори й хвилі
Наповни міццю славних днів.
Тобі в серцях вівтар ми ставим, - 
Твій владний знак до слави славим."
         Дмитро Бортнянський // Афоризми відомих українців. -
                                               Харків, 2015. - С.23.

    На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України , Указом Президента України від 23 серпня 2004 року № 987/2004, 23 серпня в Україні відзначається державне свято – День Державного Прапора України.
   Державний прапор України затверджений Верховною Радою 28 січня 1992 року. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів, зі співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3. Згідно із найбільш популярним тлумаченням колірної гами прапора, синя його смуга символізує ясне небо, а жовта – золоті пшеничні ниви.
   Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком – днем заснування Львова. Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі.
   Золотий і синій кольори з XIV ст. офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Також ці барви є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів. Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.  Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX ст.
    Так, перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного як стяг Української Народної Республіки.
    Як і під час кривавих подій 100-річної давнини (Українська революція 1918-1921рр.), так і нині, в часи боротьби за державний суверенітет та демократичні цінності проти іноземної навали, синьо-жовтий стяг нашої держави, рясно политий кровью патріотів, став символом незламності нації.
    Більш докладно про історію державних символів України Ви зможете дізнатися з книг, що розміщено на книжковій віставці "Прапор миру, вірності і волі", організованій в нашій бібліотеці:







Немає коментарів:

Дописати коментар