четвер, 2 лютого 2017 р.

Основні ювілеї славного містечка Дашів. Рік 2017-й.

…Через стародавнюю річку Соб
Колись татари збудували із дерева місток
Сьогодні - це камінний міст, як візитівка наша
Він з’єднує старий і новий Дашів

Славиться Дашів своїми кутками:
Як місяць на небі своїми зірками
Прославляють його люди, славимо й ми
Ще й за Св.
Михайла золотеверхі хрести

Тут обрії
багряні й світанки золоті
І спів чарівний
жайворонка в зеніті,
А  ранком на травах сяє срібляста роса.
Боже,
яка то краса!!!!

Такої
краси багато хто ще не бачив
Тому обов’язково відвідайте
наш лучезарний і прекрасний Дашів!
    Анатолій Дворецький

315 років - 1702-1704 –  народне повстання, якому активну участь приймало й населення Дашева

280 років - 1737 – Гайдамаки ( ймовірно під проводом Гната Голого, загони якого отаборилися в Чорному лісі, укріпившись засіками та окопами, звідти невеликими ватагами нападали на містечка та маєтки Брацлавщини та Уманщини, в тому числі й Дашів) розгромили великий загін польської шляхти під Дашевом. «У 1737 році 80 кінних гайдамаків під Дашевом у лісі напали на 100 кінних польських драгунів під командуванням обер-лейтенанта Кримського. Сполохавши криком коней, усі гайдамаки порозбігалися: одні боролися з охороною, з яких двох убито і кілька поранено жовнірами, інші коней до купи зігнавши, утекли до лісу, за ними від комендатури послано в погоню Стемберга, обер-лейтенанта, який догнав їх, але гультяї замінили коней й утекли за кордон»
260 років - 1757 – побудовано Онуфріївську церкву, що рахувалася у 6-му класі й мала 83 десятини землі з хутором. З 1923 року стихарним паламарем в Онуфріївській церві служив Микола Поповський. Церква стояла на лівому березі ріки Соб, на місці, де нині знаходиться одне з приміщень загальноосвітньої школи І-ІІ ст. Боковий престол в Онуфріївській церкві був освячений на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Храм під час війни було частково зруйновано, а по війні розібрано жителями. Про цю церкву нагадує лише храмове свято на лівобережній частині Дашева, яке відзначається 30 вересня в День Святої Софії.


(За господарськими будівлями та стайнями маєтку видніються пять куполів Онуфріївської церкви. 1872 рік. Наполеон Орда.)


(Світлина Онуфріївської церкви. Початок ХХ ст. Архів Отця Григорія)


230 років - 1787 Юзеф-Вінсент Платер, володілець Дашівського ключа приймав польського короля Станіслава Августа Понятовського. Брат, інфляндський староста Казимир Костянтин Платер, заїхав в Дашів, повертаючись з королем Станіставом Августом Понятовським з Канева. З його записів знаємо, що на той час резиденція тільки-тільки починала будуватися. Роботи велися не так в старому Дашеві, як поблизу нього. Ринкова площа і околиці на той час були перейменовані Платером на - чомусь - Августопіль . Відомо також, що резиденція відразу задумувалася як комплекс споруд різного розміру і призначення.
На момент візиту брата були готові лише два будинки на ринковій площі - принципальний (головний) та середній . Саме в них Платер і приймав своїх гостей. Все інше являло собою будівельний майданчик.
На жаль, графу не довелося побачити свою мрію втіленою. До того ж, в околицях містечка відбулася битва під Дашевим (2 травня 1831 року), коли козаки спалили половину резиденції. З тих часів залишилося лише два малюнки Антонія Лянге, датовані 1825 р.



Після смерті Платера дашівський ключ площею близько 5 миль квадратних, купив -Станіслав Щенсни Потоцький

145 років - 1872В 1872 році в Дашеві побував відомий білоруський художник і мандрівник Наполеон Орда ( біл. Напалеон Орда, пол. Napoleon Mateusz Tadeusz Orda; 11 лютого 1807 — 26 квітня1883) — білоруський і польський художник, літератор, композитор, музикант.
До нашого часу дійшло 177 творів митця, на яких зображено архітектурні пейзажі України. Один із альбомів літографій з малюнків Наполеона Орди зберігається у Волинському краєзнавчому музеї. 1997 року до 190-річчя з дня народження художника в музеї була відкрита виставка його творів.
Малюнки були використані під час підготовки проектів реставраційних робіт і багатьох інших архітектурних пам'яток України — Андріївської церкви в Києві, костелу Івана Предтечі в Білій Церкві, фортеці в Кам'янці-Подільському, замків у Дубному та Острозі. Твори художника цінні тому, що зображені пам'ятки або були змінені, перебудовані, або зникли. Малював Наполеон Орда з великою, майже фотографічною точністю. На малюнках передано тонкі архітектурні деталі; але це не голі копії, натуралістичні замальовки. У них відчувається дух часу, дивна невловима романтична ностальгія за минулим, яка властива, мабуть, кожній інтелігентній, освіченій людині.

145 років - 1872 – на околицях Дашева  швейцарцем Ф.Енні побудовано Собську цукроварню (Камяногірський цукровий завод)

130 років - 1887Князь Вітольд Четвертинський в 1887 році затіяв в Дашеві останню масштабну перебудову, найзначнішою з яких була добудова лівого двоповерхового крила, який торцем дивиться на дорогу. Дружину свою він ледве не обожнював, вона ж, простивши йому всі його дивні і іноді не пристойні витівки, записала на нього всі свої капітали, акціі заводiв і передала йому права на вирубку лісу навколо Дашева. Після її смерті у Києві чоловік, крім того, що отримане за завещавнію  повністю покривало всі виплати за боргами, отримав ще на додачу сьому частину доходів від земель загальним числом в 24 000 десятин. Однак він не зміг повною мірою скористатися цієї добротою, бо мабуть вона йому була дорожче грошей — він відправився в інший світ через рік після її смерті. 

(Світлина 1914 року.)


(Фрагмент одного із салонів. 1914 рік.)

120 років- 1897 – завершення побудови чавуноливарних майстерень

105 років тому – у 1912 році населення Дашева становило 6 тис. чоловік. У власності 183 селянських господарств було по 4 десятини землі, 462 – від 2 до 4 десятин, близько 100 господарств були безземельними. За даними обстеження у маєтку поміщика Ф.Енні, йому належало 950 десятин землі, а селянським господарствам лише 155 десятин.

90 років - 1927 – побудовано другий будинок ательє.

85 років - 1932 – було ліквідовано округи і у складі Вінницької області відновлено Дашівський район

85 років - 1932  - початок Голодомору На «Чорну дошку» Дашівського району занесено «села, що ганебно затягують сплату за позику: Дашів – Н., Дашів Ст., с.Копіївка, с.Криштопівка, с.Польове, с.Шабельна, с.Янишівка (теп. Іванівка), … були занесені на «чорну дошку» (Занесення на «чорні дошки» колгоспів, сіл і цілих районів означало їх повну ізоляцію, вилучення всього продовольства, заборону ввезення будь-яких товарів та інші жорсткі репресії, що були рівнозначні смертельному вироку їх мешканцям) постановою Вінницького облвиконкому від 19 листопада 1932 року.» - З газети «Життя колгоспника», від 15 лютого 1933 року.

80 років - 1937 – масові репресії сталінського режиму, в Дашеві розстріляні зав школою Кузьма  Микиттович Головченко, 1892р.н., вчителі Володимир Миколайович Дорохольський, 1904 р.н., Михайло Ананійович Думанський, 1870 р.н., Рудольф Генріхович Гризевич, 1894 р.н. та ін.

75 років - 1942 – навесні сформовано партизанський загін «За Батьківщину», командир Г.О.Рибаченко

60 років - 1957 – обднання сіл Новий Дашів, Польове і Старий Дашів в селище Дашів.

45 років - 1972 -  побудовано Універмаг.

Використані джерела:
Дворецький, А. Сідлище Дашівське. Історія утворення та становлення древнього містечка                             Дашева, хуторів, сіл та селищ, що належали до володінь Дашівського
                            ключа за період першої половини XV - початку ХХ ст.ст. - К., 2015. - 86 с.
Історія міст і сіл УРСР. Вінницька область. – Харків, 1972. – 778 с.
Пащенко, М.М. Іллінеччина. Минуле та сьогодення. – Вінниця: ПП Балюк І.Б., 20115. – 400 с.
Пилипчук, І.В. Дашівщина з найдавніших часів до 1917 року. – Дашів, 2013. – 88 с.
Радзіх, І.Ю. Крізь плин віків. – Іллінці, 2002. -58 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар