четвер, 15 грудня 2016 р.

Найтрагічніша сторінка історії Дашева

Холокост

Холокост – коротке слово… Сіре, мов весняний лід, Та за ним людської крові Ріки тягнуться у слід… «Холо» - то холоднокровність, «Кост» - то кошти за життя, До святого бездуховність- Їм неписана стаття. Певно, що самі не знали Ні любові, ні страждань Наче псів, людей вбивали І тягли до катувань… Бачиш попіл під ногами? Чи свист чути із труби? Ми стоїм з тобою саме, Де повинні буть гроби. Але їм вони не треба, Їх ховати не будуть: Когось кинуть просто неба, Когось – зовсім не знайдуть! В крематоріях згорілі, Чи розстріляні в ярах…. Гірш напевно лиш вцілілим – Їх вже не відпустить страх. Як це можна все назвати? Не трагедія…Це – ЖАХ! Я не можу більш писати – В мене сльози на очах…

Андрій Костюк
http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=507953

    Цими днями виповнюється 75 років від тих страшних, трагічних подій, що відбувалися в нашому селищі під час окупації німецько-фашистськими загарбниками...
   Стільки років минуло, та величезна братська могила невинно вбитих на околицях Дашева кричить до живих розпачливим зойком: "Пам'ятайте про нас!!!..."
   Тож ми розповіли юним користувачам, учням 9 класу Дашівської ЗОШ І-ІІ ст про горе і біль жертв нелюдського режиму, запросивши їх на День інформації "Горе і біль нелюдських випробувань!..", що відбувся у бібліотеці 14 грудня.
   Про масові розстріли єврейського населення Дашева інформувала Наталя Олександрівна Головченко, завідуюча музеєм Партизанської Слави Дашева, зокрема вона розповіла :
 

   Доповнила інформацію Наталі Олександрівни учитель історії Катерина Олександрівна Поліщук:


Бібліотеці подаровано незвичайну книгу, книгу – шок, книгу-біль…
Наша читачка Прудивус Ірина, студентка Уманського педагогічного університету, була присутня на презентації книги «Рожденные страдать»?. Помни слезы и скитания Избранного Народа. – Винница, 2011.- 204 с., що відбулася в університеті й отримала її у подарунок від автора Кора Рооса, голландця, який з групою співавторів збирав свідчення тих хто пережив страшні події Холокосту 1941-1944 рр. в районах Східної Європи, - Бессарабії, Буковині і Україні.
   Частина 5-та цієї дорогоцінної спадщини спогадів присвячена Вінницькій області… Тож ми презентували книгу нашим користувачам:


   Завершив захід онлайн перегляд філму "Холокост" :

 

   Хвилиною мовчання пам'янули присутні загиблих дашівчан...

Немає коментарів:

Дописати коментар