четвер, 23 квітня 2015 р.

Всесвітній день книги та авторського права

    "... Дивною і ненатуральною здається людина, яка існує без книги".
                                                   Т.Шевченко

   Всесвітній день книги і авторського права відзначається щорічно 23 квітня, починаючи з 1996року. Всесвітній день було проголошено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року (Резолюція №3.18).
   Рішення було прийнято з метою просвіти, розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найбільшим засобом поширення знань, найбільш надійним способом їх збереження. В резолюції відзначається також ефективність проведення в цей день книжкових виставок та ярмарок.
   При прийнятті рішення ураховувався досвід ряду країн та організацій, які вже раніше проводили "День книги".
   Зокрема, в Іспанія в 1926 році король Альфонс XIII підписав декрет про святкування в Іспанії Дня іспанської книги, і, після деякої полеміки, було прийнято рішення, що цим днем буде 23 квітня – день смерті Мігеля Сервантеса. У Барселоні цей день збігся зі світом на честь заступника Каталонії Святого Георгія, коли книготорговці влаштували грандіозну книжкову ярмарку. Саме там, з1931 року, з'явився дарувати троянду кожному, хто придбає книгу.
   Дата були вибрана на згадку про те, що 23 квітня 1616 року помер Мігель де Сервантес, Вільям Шекспір (за Юліанським календарем), Інка Гарсіласо де ла Вега.

   У бібліотеці розгорнуто книжкову виставку:

Немає коментарів:

Дописати коментар