вівторок, 19 лютого 2013 р.

Автор першої української опери (до 200-річчя від дня народження Семена Степановича Гулака-Артемовського) .

Прізвище Гулак-Артемовський повязане для нас з чудовими творами класика української літератури Петром Петровичем Гулаком-Артемовським, але сьогодні я пропоную Вам згадати не менш талановитого племінника Петра Петровича Семена Степановича Гулака-Артемовського, славетного співака (баритон), драматурга, композитора.
    Талановитого юнака свого часу помітив видатний композитор Михайло Глінка. Саме його протекції та протекції О. Драгомижського, П. Степанова, В. Волконського Семен Степанович отримав можливість шліфувати свій талант у вокальних школах Флоренції та Парижу. Дебют співака відбувся саме на флорентійській сцені, виступав лише один сезон, а потім повернувся до Петербурга, де як соліст імператорської опери впродовж 22 років виступав на сцені і виконав понад 50 партій переважно з італійського репертуару.
   Найважливіше досягнення С. Гулака-Артемовського — створення за власним лібретто першої української національної опери "Запорожець за Дунаєм". Саме з цієї події розпочалася нова сторінка в українському музичному мистецтві – українська опера!
   Життєвому та творчому шляху митця, нелегкій історії опери «Запорожець за Дунаєм» присвятили ми виставку «Автор першої української опери»


   Ознайомитися з біографією та творчим шляхом Семена Степановича Гулака-Артемовського, переглянути відео та фільм - оперу «Запорожець за Дунаєм» Ви можете на сайтах:
   http://www.ebk.net.ua/Book/synopsis/vpu/part2/017.htm  Электронная библиотека Князева. Українська еліта. С Гулак-Артемовський. Біографія
   http://himiki.org.ua/muzyka/ukr/14-gulak-artemovskiy   Всі біографії  …біографії українською.
   http://ztgorod.blog.net.ua/2010/05/14/muzeji-horodyschyny/    Музей Семена Гулака-артемовського.
Сайт Одеського оперного театру . Відео постановки опери «Запорожець за Дунаєм» 2010 року.
 Фільм – опера «Запорожець за Дунаєм»

Немає коментарів:

Дописати коментар